Home | Sporten | Triathlon (AV Clytoneus)

Triathlon (AV Clytoneus)

Triatlon of triathlon is een verzamelnaam voor gecombineerde duursporten, of een zogenoemde 'multisport'. Dit wil zeggen dat het een sport is die uit meerdere disciplines bestaat. Het wordt ook wel een combinatieduursport genoemd. De meest voorkomende combinatie van triathlon bestaat uit de onderdelen zwemmen, wielrennen en hardlopen.

Het gaat bij de triatlon om de totaaltijd van alle sporten achter elkaar, dus de winnaar is de atleet die na laatste onderdeel als eerste over de finish komt. Bij een triatlon tellen de tijden voor de wissels tussen de onderdelen mee voor het eindresultaat.

De originele triatlon bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km hardlopen (de marathonafstand). Dit wordt ook wel aangeduid als een hele triatlon of ook wel een ironman; in de loop van de jaren zijn allerlei afgeleide kortere versies ontstaan zoals de halve, standaard afstand, kwart, achtste (sprint) en zestiende triatlon (supersprint). De standaard afstand is de nieuwe benaming van wat voorheen olympische afstand werd genoemd, met de afstanden 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Deze naam mag inmiddels niet meer gevoerd worden omdat dit een beschermde merknaam is van het IOC.

In Woerden kun je meedoen aan de triathlon trainingen van AV Clytoneus. Meer informatie over de triathlon trainingen bij Clytoneus zie https://clytoneus.nl/trainingen/

Meer informatie over triathlon als sport zie https://www.triathlonbond.nl/

Meer informatie over de Triathlon in Woerden zie https://triathlonwoerden.nl/

Kenmerken

Contactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.