Home | Sporten | Taekwondo, zelfverdediging, weerbaarheid, stapsparring (Tae Kwon Do Sabum)

Taekwondo, zelfverdediging, weerbaarheid, stapsparring (Tae Kwon Do Sabum)

Taekwondo is een snelle moderne Koreaanse vechtkunst waarbij het accent vooral ligt op de beentechnieken. Taekwondo betekent letterlijk ’de weg van de voet en de vuist’.

Taekwondo is een sport die door iedereen kan worden beoefend, jong en oud, man of vrouw en vooral de Olympische vorm, het sparren is erg populair. In het jaar 2000 verkreeg het Taekwondo-sparren de Olympische status, waarmee deze sport, die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal bereikte. Het Olympische sparring ofwel kyorugi ( Koreaanse benaming ) is een gevecht tussen twee Taekwondoka’s die in een bepaalde tijd zoveel mogelijk punten moeten scoren bij elkaar.

Naast de twee wedstrijdonderdelen zijn er nog meer facetten in Taekwondo zoals o.a. stapsparringen en zelfverdediging.

Stapsparringen ofwel taeryon (Koreaanse benaming) worden met tweetallen uitgevoerd waarvan 1 persoon fungeert als aanvaller en de andere verdedigt zichzelf met hand en beentechnieken.
De bedoeling is hierbij om in een vaste verplichte vorm verschillende Taekwondo technieken te laten zien en het is belangrijk dat inzicht en afstand zo nauwkeurig mogelijk worden uitgevoerd.

Zelfverdediging ofwel hosinsul (Koreaanse benaming) is een vorm waarbij men zich moet verdedigen tegen verschillende aanvallen van 1 of meerdere aanvallers met of zonder wapens.
Naast Taekwondotechnieken is het tevens toegestaan om andere technieken zoals bijv. kniestoten, elleboogstoten, vastpakken etc. te gebruiken.
Er wordt wel gevraagd rekening te houden met de proporties toegepast geweld van de verdediger.

Kenmerken

Sportaanbieder
Sabum Taekwondo

Contactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.