Home | Sporten | Roeien (Roeivereniging de Krom)

Roeien (Roeivereniging de Krom)

Roeien is een sport waarbij met behulp van riemen een boot vooruit gestuwd wordt. In Woerden kan men roeien bij Roeivereniging De Krom. De Krom is een kleine kameraadschappelijke roeivereniging met ongeveer 120 leden. Het botenhuis ligt aan de zuidelijke oever van de Oude Rijn, ten westen van Woerden bij Barwoutswaarder.

Roeien onderscheidt zich van kanoën omdat de roeiers tegengesteld aan de vaarrichting kijken. Ook levert de boot het draaipunt voor de roeiriem, terwijl bij kanoën de peddel geen verbinding met de boot heeft. Daarnaast komt de kracht bij roeien vooral uit de benen, waar deze bij kanoën uit de armen komt.

Als sport kan roeien individueel of in ploegverband beoefend worden. Er is een aantal verschillende disciplines bij het roeien. In de skiff, een boot voor één persoon, wordt er altijd geroeid met twee riemen. Bij boten met twee of meer roeiers zijn er twee mogelijkheden. Of iedere roeier heeft één riem (boordroeien) of iedere roeier heeft twee riemen (scullen). In het grootste reguliere nummer, de acht met stuurman, wordt meestal geroeid met één riem per roeier.

Een andere, minder bekende vorm van roeien is sloeproeien.

Kenmerken

Sportaanbieder
Roeivereniging de Krom

Contactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.